Optimaliseer Squarespace voor zoekmachines

Rob Hoeijmakers

Je site is live en nu wil je zorgen dat zoekmachines de site goed kunnen vinden en de pagina’s hoog in de zoekresultaten komen.

Het optimaal maken van uw Squarespace-site voor zoekmachines zoals Google biedt je een aantal voordelen. Het resulteert in een betere ranking en dus waarschijnlijk meer kwalitatieve bezoeken. Er is een grote overlap tussen een geoptimaliseerde site en toegankelijkheid en bruikbaarheid. Dus betere weergave van de pagina's en op een groter aantal apparaten. Het derde punt is dat Google snelle en veilige sites met een hogere ranking beloont. En natuurlijk zullen je bezoekers ook blij zijn met een snellere site.

Wat is er nodig om de Squarespace-site te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google? Laat ik eerst beginnen met een opsomming van wat Squarespace al heeft ingebouwd voor Search Engine Optimization (SEO). Naar mijn mening en ervaring heeft Squarespace echt geweldig werk geleverd en de details van de opzet zal het gemakkelijker maken om Squarespace correct te configureren en optimaliseren.


Squarespace ingebouwde SEO-functies


Wat heeft Squarespace al ingebouwd dat de basis legt voor een optimale site? Ik zal die vraag behandelen door naar het siteniveau en het paginaniveau te kijken.


Op siteniveau


Op siteniveau staat een goede en duidelijke structuur van de pagina's centraal. Vergelijk het met een buurt met een duidelijke indeling en goede straatnamen en huisnummers. Je weet waar je bent en het is gemakkelijk te begrijpen waar je heen moet. Het belangrijkste aspect zijn duidelijke, consistente URL's en een XML-sitemap. Schone URL's zijn statisch en gemakkelijk te lezen en te begrijpen door een zoekmachine. De normale bezoekers kunnen natuurlijk ook aanwijzingen halen uit dergelijke URL's. De Squarespace-site wordt geleverd met een XML-sitemap. Standaard staan je pagina's op die sitemap, maar er zijn bij de pagina knoppen om deze van de lijst te verwijderen.
Beveiliging en privacy zijn belangrijk voor een goede ranking en het is belangrijk om een SSL-certificaat op de site te hebben. Als je een aangepast domein hebt (dat zou je moeten doen), dan kun je een dergelijk certificaat aanvragen via Squarespace.


Op paginaniveau


Op paginaniveau kun je een aantal opties gebruiken om de inhoud te optimaliseren. Voor de pagina is een goede SEO-titel en -beschrijving een belangrijk kenmerk. Deze staan niet op de pagina maar zijn een attribuut van de pagina en kunnen worden geconfigureerd via een speciaal paneel. Voor de inhoud op de pagina is het belangrijk om een goed gestructureerde tekst met koppen te voorzien. Squarespace biedt hiervoor de middelen en ze hebben ook moeite gedaan om duidelijke markeringen te leveren. Voor de afbeeldingen die worden gebruikt, kunt u teksten of bijschriften opgeven die de zoekmachine informatie geven over waar de afbeeldingen over gaan.

Squarespace SEO-paneel voor de pagina

Google Search Console


Een must-have tool voor SEO is Google Search Console. Deze tool is toegankelijk met je Google-account, maar kan ook worden geïntegreerd met Squarespace. Ik geef er de voorkeur aan om er rechtstreeks toegang toe te hebben. Om de Google Search Console in te stellen, moet Google verifiëren dat je de eigenaar bent van de specifieke site en de noodzakelijke stappen voor verificatie zijn geïntegreerd in Squarespace.
Google Search Console is een dashboard voor de SEO voor de Google-zoekmachine. Je kunt het gebruiken om de voortgang te bekijken, geïndexeerde URL's te beheren en instellingen in te stellen. Hoe gaat het met mijn site en pagina's? Hoe vaak kwamen ze via een zoekopdracht en hoe vaak hebben mensen op mijn vermelde pagina's geklikt. Maar u kunt ook zien of er problemen zijn met indexering, mobiele pagina's of paginasnelheid.

Google Search Engine-interface

Voor snelle controles van SEO-analyses kunt u ook de Squarespace-website en -app gebruiken. Daar worden ook de belangrijkste resultaten van de Google Search Console gepresenteerd.


Verder lezen


Na dit overzicht op hoog niveau bent u er waarschijnlijk zeker van om dieper in te gaan. Squarespace biedt over het algemeen goede ondersteuningsinhoud en ze hebben dit zeker gedaan rond Search Engine Optimization. Ik kan deze aanbevelen:

Rob Hoeijmakers Webdialect

Over de auteur

Rob Hoeijmakers is een online professional met ruime ervaring in digitale productie.